PROGRAMMET

Vi har kommit överens om att låta årets miljöbloggforum inspireras av Open Space-tekniken. Det är en en mötes/diskussionsteknik som är ganska annorlunda än ett traditionellt upplägg med föreläsningar med påföljande frågestund. Fördelarna är att deltagarna blir mer delaktiga, att det blir de ämnen som det finns mest energi kring som får mest utrymme och det är stort fokus på diskussion. Vi hoppas på givande, lärorika och roliga diskussioner!

Vi kommer att förklara hur det går till innan vi sätter igång, men i korthet går det till så här:
1. De som har föreslagit ett diskussionsämne får mycket kort presentera vad det handlar om (max tre minuter per ämne).
2. Deltagarna är sedan fria att gå till de diskussioner de önskar. Den som föreslagit ämnet tar anteckningar. Deltagarna är fria att lämna diskussionen och gå till en annan diskussion, och där ge input och kanske nytt liv till diskussionen.
3. Efteråt så summerar den som föreslagit ämnet diskussionerna inför hela gruppen.

PROGRAM

11.00 – 11.30  Möjlighet att provköra elcykel och elmoppe
11.30 – 12.00  Mingel, kaffe
12.00 – 12.30  Välkomna/genomgång av dagen/kort presentation av alla
12.30 – 13.00  Rundvandring på Passivhuscentrum med Anders Linde
13.00 – 13.45  Lunch
13.45 – 14.00  Introduktion till ämnen i pass 1: Miljö- och resursundervisning i gymnasieskolan; Miljö-/hälsoförbättrande arbete och inre personlig utveckling; Bloggande – å sen då?; ev. fjärde ämne
14.00 – 14.40  Gruppdiskussion
14.40 – 14.55  Uppföljning pass 1, alla
14.55 – 15.25  Fruktstund, kaffe
15.25 – 15.40  Introduktion till ämnen i pass 2: Bloggen, bilden och juridiken; Miljöbloggar, marknadsföring och annonser; Valrörelsen 2010; ev. fjärde ämne
15.40 – 16.20  Gruppdiskussion
16.20 – 16.35  Uppföljning pass 2, alla
16.35 – 17.00  Summering av dagen

17.30 Middag och mys på Deli Deli

16 svar till “PROGRAMMET

  1. Jag skulle vilja hålla ett föredrag om miljö- och resursundervisning i gymnasieskolan. Varför den är så viktig och hur den riskeras att försämras i och med den nya gymnasieskolans införande 2011.

  2. Jag håller gärna ett föredrag om sambandet mellan miljö-/hälsoförbättrande arbete och inre personlig utveckling.

  3. Jag pratar gärna om ”Bloggande – å sen då?”. Jag är intresserad av att berätta och leda en diskussion om vad bloggandet har lett till på det personliga planet och hur människor tänker lite mer strategiskt på sitt bloggande.

    Ta t.ex. Ann-Christin som skrivit en bok eller jag själv som skriver små bokrecensioner till Effekt magasin och en del annat.

  4. Vi får få tillfällen att träffas. Jag tycker det är en fördel om vi kan hitta gemensam nytta av dessa möten. Miljöbloggarna har en delvis gemensam specifik målgrupp. Förra årets möte visade bl.a. att nästan alla jobbar mycket med sina bloggar på ideell basis. Ser vi på vad tidningar och proffsmedia tar betalt för annonser på nätet finns en potential att förstärka vars och ens intäkter. Det finns de som försöker ta betalt 75 öre/visning och annons. Men det kräver aktiv marknadsföring, något som nästan alla bloggar är för små för att kosta på sig. Jag kan inleda ett samtal om utbyte och samarbete på detta tema. Om det finns någon annan som är kvalificerad att prata i ämnet utan att själv redan ha betydande direktförsäljning är det förstås ännu bättre.

  5. Valrörelsen 2010

    Jag skulle vilja ta upp frågan om hur ”vi” som ”fenomen” eventuellt kan tänkas påverka debatten under valrörelsen inför höstens val.

    Jag tänker på att valrörelsen 2006 var nästintill kliniskt fri från miljödebatt, men att klimatfrågan smällde till bara några månader senare och att Reinfeldt sannolikt var tacksam för att valet var i september och inte i november… Denna valrörelse visar tyvärr dock tidiga tecken på att bli lika fri från miljöprat som den för 3½ år sedan – säkert en reaktion på allt klimat- och miljöprat som varit under de senaste åren i media och politiken. Debaclet i Köpenhamn och an allmän trötthet bland allmänheten på dessa frågor tillsammans med arbetslöshet och finanskrisens övriga verkningar riskerar dock att än en gång förskjuta ”miljöfrågan” till att bli den ”icke-fråga” den var i Almedalen 2006 enligt vår då blivande statsminister.

    Hur kan ”vi” alltså försöka få politiker från alla läger att diskutera flera viktiga saker samtidigt, istället för bara ”jobb” för sig. Hur får man debatten att handla om kopplingarna mellan de tre ”E:na” (Ekologi, Energi, Ekonomi)? Vilket parti blir först att i en valrörelse ta upp oljetoppen? M.m. M.m.

    Kan ”vi” kanske enas kring ett gemensamt ”manifest” inför valet? Trots våra säkert väldigt olika utgångspunkter finns det väl ändå en minsta gemensam nämnare för vårt bloggande? Kan vi hitta den och använda den för att tillsammans försöka göra årets valrörelse lite ”grönare”?

    Bara tankar. Kanske orealistiskt att vi kan påverka debatten. Kanske t o m orealistiskt att vi ens kan enas, men värt ett försök tycker i alla fall jag.

    /FB

  6. 11.30 och en halvtimma framåt är det mingel/drop-in innan vi startar på allvar kl. 12.00.

  7. Jag nappar lite på Fredriks förslag, och tycker det vore intressant att köra en workshop på vilka miljöfrågor vi skulle vilja kom upp i valrörelsen. Kunde bli ett kul resultat, typ: ”Dessa tio frågor tycker Sveriges miljöbloggare är viktiga/avgörande valfrågor”. Kanske kunde publiceras som debattartikel.

  8. En workshop om valet vore intressant.

    Vi har flera bra skribenter i vårt nätverk så en gemensam debattartikel borde vi kunna få ihop. Som några av landets mest lästa miljöbloggare så borde vi en del cred och hyfsad möjlighet att komma in med debattartiklar någon dagstidning.

    Men om ”miljöfrågan” i stort ignorerades i Almedalen i senaste valrörelsen så kanske det är läge för oss att försöka bege oss till Almedalen i år för att försöka ändra på det?!

  9. Jag håller med om att valet är en intressant fråga att diskutera. Det viktiga är att lära av varandra. Inför EU-parlamentsvalet gjorde jag en liten insats och kan kort referera erfarenheter av det. Kanske också andra har erfarenheter att berätta. Om vi begränsar oss till utbyte av praktiska tips och diskussioner som inte leder till gemensamma uttalanden kan vi slippa att Miljöbloggforum blir en formaliserad verksamhet.

  10. Om någon vill lyssna kan jag säga något om hur det är att vara VD och blogga.

  11. Jag har faktiskt ett till förslag. Jag har en exjobbare som precis nu (förra veckan) påbörjar ett exjobb om att kartlägga ”den gröna bloggosfären”.
    Det finns förstås inte så mycket resultat att redovisa ännu, men jag skulle kunna prata lite om hur vi har tänkt och kanske också få förslag från deltagarna på sätt att gå vidare.

  12. Det här blir grymt! Ses imorgon allihopa!!!

  13. Grattis till programmakaren! Det blir skoj

  14. Programmet ser spännande ut. Synd att jag inte kan komma själv. Hoppas ni får en trevlig dag!

  15. Pingback: Miljöbloggforum « Hållplats Hådén

  16. Oj oj oj vilken massa intressanta diskussioner jag fick vara med om, och vad jag fick lära mig! Nu har jag lagt till en massa flöden till min rss-läsare från intressanta miljöbloggare som jag inte bevakade tidigare.

    Här är lite foton och kommentarer från dagen från mig:
    http://www.ecoprofile.se/thread-1882-MBF2010.html

    Jag blev också inspirerad att göra något som i alla fall på något sätt hjälper till att samordna oss (efter valrörelsediskussionen). Så nu har jag programmerat ihop en funktion som lägger ihop alla Ecoprofilemedlemmars rss-flöden till ett, se högerkolumnen här:
    http://www.ecoprofile.se/members.php

    Om du har ett konto på Ecoprofile och lägger till adressen till ditt rss-flöde till din profile så kommer dina inlägg att dyka upp i flödet.

Lämna en kommentar